1. EXPLORATORUL INALTIMILOR
Ca explorator al inaltimilor, te defineste curajul. Esti un spirit liber si indraznet, insa cu o autodisciplina bine pusa la punct. Cand iti propui ceva, nimic nu poate sta in calea ta sa iti atingi telul. Iubesti sentimentul de a fi in varf si de a privi totul din perspective inalte – in viata, alegi sa masori lucrurile prin ceea ce englezii ar numi „a bird’s eye view”.
Claritatea e importanta pentru tine – stii ca deciziile bune sunt roadele unei minti pe care o mentii limpede precum un cer senin de vara. Nu te sperie norii, ei sunt trecatori, iar optimismul tau te ajuta sa vezi oportunitati si solutii acolo unde altii vad obstacole. Pentru tine, cerul nu e limita. De fapt, cu fiecare urcare, depasesti si mai mult limitele pe care anterior credeai ca le ai. Te numeri printre alpinistii – sau cel putin turistii – experimentati cand vine vorba de drumetii montane.
Nu te multumesti cu putin – totul sau nimic. La indemnul „priveste cerul”, tu preferi sa fii atat de aproape de el incat parca il atingi. Ai o puternica incredere in sine si esti motivat de rezultatele pe care nu te indoiesti o clipa ca le poti manifesta.
„Nu pot” e absent din vocabularul tau, iar „imposibilul” e provocarea ta de a-l dovedi posibil. iti asumi riscuri inteligente – #safetyfirst – si singurul tau competitor esti tu insuti, mai exact, versiunea ta de ieri. Ai rabdare in tot ce iti propui sa intreprinzi, intelegand ca fiecare pas din calatoria ta e important si te impinge tot mai sus, spre indeplinirea visului. Perseverenta e o calitate care te conduce mereu la destinatie.
Chiar daca iti place sa te avanti singur in aventura, aminteste-ti ca ai un spirit de lider, astfel ca poti fi un bun ghid pentru cei care viseaza sa cucereasca varfurile cand alegi sa iti dezvolti si spiritul de echipa. Totodata, ai o curiozitate sanatoasa in explorarea necunoscutului si iubesti sa descoperi „comorile” muntilor, ale padurilor, ale vietii.
Simti ca esti nascut pentru inaltimi, insa, chiar daca sus traiesti o pace greu de descris in cuvinte, iar satisfactia e maxima cand vezi cu proprii ochi ca ai reusit, nu uita importanta coborarii, de a reveni cu picioarele pe pamant – de aici ai sansa sa urci din nou, sa faci noi salturi, spre noi culmi. Asta te va sustine sa fii constant in echilibru.
TRASEE POTRIVITE UNUI EXPLORATOR AL INALTIMILOR:
Cel mai probabil, cei 14 uriasi ai Romaniei te cunosc deja, insa daca nu i-ai bifat pe toti, iti recomandam, macar o data in viata, sa ne intalnim pe Varful Moldoveanu, supranumit si „Acoperisul Romaniei”, cel mai inalt varf din tara, cu mentiunea ca nu e un traseu pentru amatori.
Cu siguranta vei indragi si varfurile din Muntii Retezat – Peleaga si Papusa ofera nu doar provocari frumoase, ci si privelisti spectaculoase; si, tot in Retezat, poti face un tur al lacurilor din zona (Zanoaga, Bucura si nu numai).
De pe lista ta nu pot lipsi nici Muntii Bucegi (cu Valea Jepilor sau Valea Cerbului; de Varful Omu nici nu mai e nevoie sa-ti povestim), Muntii Apuseni (cu Circuitul Cetatilor Ponorului, unul dintre cele mai mari complexe carstice din Europa, cu celebra Pestera Scarisoara si alte minunatii), precum si Masivul Fagaras (cu Varful Negoiu sau Varful Caprei, Lacul Balea si ocazia de a traversa Valea Oltului).
In plus, iti recomandam drumetii in Piatra Craiului, Muntii Parang, Buila-Vanturarita sau vizitarea Rezervatiei Lala (Muntii Rodnei) pentru bucuria peisajelor inedite.