Image

     Ce tip de alpinist ai fi? Hmmm, poate nu te-ai intrebat pana acum, insa daca ai ajuns aici, cu siguranta avem in fata „micului ecran” digital un iubitor de munte. Incepem cu un joc – urmeaza sase imagini iar invitatia noastra e sa o alegi pe cea care simti ca te bucura cel mai mult, ca si cand te recunosti deja acolo, la inaltime, si faci parte din peisaj.
Asadar, asculta-ti intuitia si alege:

Variante de alpinist - eolicats.ro

1. EXPLORATORUL INALTIMILOR

 

     Ca explorator al inaltimilor, te defineste curajul. Esti un spirit liber si indraznet, insa cu o autodisciplina bine pusa la punct. Cand iti propui ceva, nimic nu poate sta in calea ta sa iti atingi telul. Iubesti sentimentul de a fi in varf si de a privi totul din perspective inalte – in viata, alegi sa masori lucrurile prin ceea ce englezii ar numi „a bird’s eye view”.

 

In nori cu Eolica - eolicats.ro

   

 Claritatea e importanta pentru tine – stii ca deciziile bune sunt roadele unei minti pe care o mentii limpede precum un cer senin de vara. Nu te sperie norii, ei sunt trecatori, iar optimismul tau te ajuta sa vezi oportunitati si solutii acolo unde altii vad obstacole. Pentru tine, cerul nu e limita. De fapt, cu fiecare urcare, depasesti si mai mult limitele pe care anterior credeai ca le ai. Te numeri printre alpinistii – sau cel putin turistii – experimentati cand vine vorba de drumetii montane.

     Nu te multumesti cu putin – totul sau nimic. La indemnul „priveste cerul”, tu preferi sa fii atat de aproape de el incat parca il atingi. Ai o puternica incredere in sine si esti motivat de rezultatele pe care nu te indoiesti o clipa ca le poti manifesta.  

     „Nu pot” e absent din vocabularul tau, iar „imposibilul” e provocarea ta de a-l dovedi posibil. iti asumi riscuri inteligente – #safetyfirst – si singurul tau competitor esti tu insuti, mai exact, versiunea ta de ieri. Ai rabdare in tot ce iti propui sa intreprinzi, intelegand ca fiecare pas din calatoria ta e important si te impinge tot mai sus, spre indeplinirea visului. Perseverenta e o calitate care te conduce mereu la destinatie.

 

      Chiar daca iti place sa te avanti singur in aventura, aminteste-ti ca ai un spirit de lider, astfel ca poti fi un bun ghid pentru cei care viseaza sa cucereasca varfurile cand alegi sa iti dezvolti si spiritul de echipa. Totodata, ai o curiozitate sanatoasa in explorarea necunoscutului si iubesti sa descoperi „comorile” muntilor, ale padurilor, ale vietii. 

 

     Simti ca esti nascut pentru inaltimi, insa, chiar daca sus traiesti o pace greu de descris in cuvinte, iar satisfactia e maxima cand vezi cu proprii ochi ca ai reusit, nu uita importanta coborarii, de a reveni cu picioarele pe pamant – de aici ai sansa sa urci din nou, sa faci noi salturi, spre noi culmi. Asta te va sustine sa fii constant in echilibru.

 

TRASEE POTRIVITE UNUI EXPLORATOR AL INALTIMILOR:


     Cel mai probabil, cei 14 uriasi ai Romaniei te cunosc deja, insa daca nu i-ai bifat pe toti, iti recomandam, macar o data in viata, sa ne intalnim pe Varful Moldoveanu, supranumit si „Acoperisul Romaniei”, cel mai inalt varf din tara, cu mentiunea ca nu e un traseu pentru amatori. 

 

     Cu siguranta vei indragi si varfurile din Muntii Retezat – Peleaga si Papusa ofera nu doar provocari frumoase, ci si privelisti spectaculoase; si, tot in Retezat, poti face un tur al lacurilor din zona (Zanoaga, Bucura si nu numai).
     De pe lista ta nu pot lipsi nici Muntii Bucegi (cu Valea Jepilor sau Valea Cerbului; de Varful Omu nici nu mai e nevoie sa-ti povestim), Muntii Apuseni (cu Circuitul Cetatilor Ponorului, unul dintre cele mai mari complexe carstice din Europa, cu celebra Pestera Scarisoara si alte minunatii), precum si Masivul Fagaras (cu Varful Negoiu sau Varful Caprei, Lacul Balea si ocazia de a traversa Valea Oltului). 

 

     In plus, iti recomandam drumetii in Piatra Craiului, Muntii Parang, Buila-Vanturarita sau vizitarea Rezervatiei Lala (Muntii Rodnei) pentru bucuria peisajelor inedite.

2. TEMERARUL

 

      Daca raspunsul tau la intrebarea „Ce tip de alpinist ai fi?” este imaginea cu numarul 2, atunci bine te-am gasit in liga profesionistilor! Abilitatile tale fizice depasesc normalul, prin antrenamentul in care investesti cu rigurozitate. Pentru tine, termeni ca „usor” si „dificil” au un alt sens decat cel dat de un om obisnuit, care se multumeste cu o plimbare linistita pe un traseu rezonabil. 

 

Pe perete de gheata - eolicats.ro 

 

        Performanta este motivatia ta principala.

 

     Esti atent la detalii, te atrag creativitatea si inovatia cand vine vorba de tainele tehnice de urcare/coborare si tinzi sa fii un maestru la acest capitol. Este fundatia pe care ti-ai construit increderea ca poti. Dintre toate tipologiile, esti cel care cunoaste cel mai bine echipamentele necesare pentru explorarea muntilor – „cum fac asta?” nu e tema de gandire, ci deja problema rezolvata in mintea ta. Astfel, a ajunge in varf nu este esentialul, ci cum ajungi acolo te fascineaza – a transforma calatoria in arta e obiectivul tau. Iti masori victoriile in fiecare obstacol depasit, in fiecare nou record personal atins. 

     Abordezi viata cu un mare „DA”, fara urma de teama, chiar si cand ai in fata ta un traseu „de speriat”. Ai ochiul format pentru a intrezari solutia optima.

 

     Date fiind cunostintele tale bogate intr-ale muntelui, poti fi un bun invatator pentru cei care doresc sa duca la un nou nivel experienta montana. De asemenea, intuim ca esti o fire sociabila, faci deja parte din comunitati de alpinisti experimentati si in zilele tale libere te gasim doar in varf, acolo unde zapada inca saluta razele soarelui.

 

TRASEE „POUR LES CONNAISSEURS”:

 

     Pentru un Temerar, putem recomanda doar trasee cu grad inalt de dificultate, ceea ce inseamna ca ai pregatirea necesara sa le parcurgi cu brio. Pantele abrupte, crestele inalte, lacurile glaciare, potecile inguste, zonele unde se avanta caprele negre si inaltimile unde intalnesti doar vulturii sunt probabil cele care iti dau fiori si te impulsioneaza sa iti pregatesti rucsacul de plecare.

 

     Valea Jepilor, pe care unii dintre temerari o parcurg in pas de alergare, Muntii Rodnei (cu traseul Pasul Rotunda – Pasul setref sau din Borsa pana la Tarnita La Cruce), traseul Circuitul Bohodei sau „La Lanturi” din Piatra Craiului, zona carstica a Muntilor Bihor-Vladeasa si traseele care te duc spre Varful Peleaga sunt cele care te-ar incanta in mod deosebit.

     Cand ai bifat tot ce se putea bifa, intoarce capul, timid, catre Fisura Albastra. Sa ne vedem cu bine sus!

3. ALERGATORUL MONTAN

 

     Tu esti cel care pune lucrurile in miscare si muta muntii din loc. Un om al actiunii, care face si face bine, pana la capat – ai o capacitate extraordinara de a procesa totul rapid si eficient. Rezolvi orice provocare „din mers”, cu o usurinta care iti e specifica pentru ca tu curgi cu viata. iti cunosti ritmul si esti stapan pe schimbatorul de viteze – stii si cand sa te opresti din alergat, si cand sa accelerezi.

 

Pe carari de munte cu eolicats.ro

 

     Cand ai de luat decizii, o faci ferm, fara a sta prea mult pe ganduri. Esti hotarat, stii ce vrei. Nu e timp de ezitari, indoieli sau regrete. Pentru tine, viata e frumoasa cand mergi la pas cu ea – asa nu ramai niciodata in urma si nici nu grabesti lucrurile.
      Muntele iti ofera nu doar oportunitatea de a-ti mentine o buna conditie fizica si psihica, ci si de a cunoaste noi perspective si noi parteneri de drumetie. Cand alergi insotit sau in grupuri organizate, te asiguri ca toti au depasit cu bine linia de finish, iar pana acolo oferi cu drag o mana de ajutor oricui iti cere suportul.

 

MUNTI BUNI DE  CATARAT … ALERGAT:

 

     Orice maraton montan ar fi pentru tine o provocare binevenita si o sansa de a-ti face noi prieteni. Zona Brasovului, Moieciu de Sus, Muntii Apuseni sau Iezer-Papusa, traseele din Ciucas sau spre Piatra Mare sunt perfecte pentru pasionatii de alergare montana.

     Iar daca faci parte din categoria celor care „alearga” pe mountain bike, sunt ofertante trasee precum cele din Sinaia pana la Omu sau din Padina pana in Bran, din Muntii Apuseni si Muntii Rodnei, din Zarnesti spre Magura si Moieciu, cele din Cheile Dambovicioarei sau din Parcul National Retezat spre Poiana Pelegii.

4. ALPINISTUL ZEN

 

      Muntele reprezinta, in viziunea ta, oportunitatea perfecta de a te detasa de agitatia lumii si de a te reconecta cu natura, de a-ti pune in ordine gandurile, de a respira.

 

Pe cupola muntilor - eolicats.ro

     

     Este o gura de aer proaspat atat la propriu, cat si la figurat. Este mai mult o stare decat o destinatie sau un rezultat de bifat. Pe crestele inalte sau in adancul padurii, in linistea intrerupta doar de cantecul pasarilor, te regasesti pe tine si iti linistesti mintea, in stare de recunostinta, de contemplare si meditatie.
     La munte vii adesea sa saluti soarele la rasarit sau sa admiri in tacere culorile curcubeu ale apusului. in aceste momente, iti incarci bateriile – nu ale telefonului pentru ca, din fericire, e momentul tau de detox digital. 

     Claritatea vine mai usor la tine cand ai ochii inchisi, mangaiati doar de razele soarelui. Esti o fiinta cu o sensibilitate aparte, empatica, deschisa necunoscutului. Esti un explorator al Naturii – inclusiv al naturii umane – poate mai profund decat al inaltimilor. 

Printre pasiunile tale cand mergi pe munte, se pot numara culesul de ciuperci sau fotografiatul.

 

TRASEE CU PRILEJ DE MEDITATIE:

 

     Desi nu te dai in laturi de la efortul fizic, stii sa recunosti si sa te bucuri de frumusete in orice loc din natura, asa ca si traseele cu grad mediu sau usor de dificultate ti se potrivesc, precum si cele mai putin umblate de turisti.      

     Chiar daca Poiana Brasov e destul de vizitata in fiecare sezon, inspre Varful Postavarul se gasesc mereu locuri in care te poti retrage, iar apusul ofera de fiecare data un spectacol divin. 

     Muntii Bucegi, cu triunghiul Omu-Babele-Sfinxul sau Varful Doamnei – Gura de Rai, Cheile Oltetului si Pestera Polovragi, Muntii Orastiei cu frumoasa Sarmizegetusa Regia, Muntii Rarau sunt doar cateva exemple de trasee care bucura spiritul.

5. CHIRIASUL MUNTILOR

 

     Pentru tine, muntele este a doua casa. Literalmente. Singur, cu partenerul de viata sau cu prietenii, te retragi in munti pentru un „mountain break” sau o vacanta prelungita oricand ai ocazia.

 

Campare pe munte iarna - eolicats.ro

     

     Iubesti sa te trezesti respirand aerul curat de munte, intr-un peisaj care te face sa zambesti si in cortul care iti aminteste ca nu ai nevoie de prea multe ca sa fii fericit.

     Povestile la foc de tabara, cantecele la chitara, privitul stelelor in miez de noapte, balaceala in apele racoritoare te readuc la simplitate si la frumusetea trainica a unei vieti pe care doar un spirit liber o poate iubi neconditionat.

    Daca ai copii, consideri ca natura este un bun invatator si ii apropii de ea prin explorare si joaca.

 

UNDE SA PUI CORTUL PRIN TARA:

 

     In general, in inima Transilvaniei vei gasi locuri in care sa zabovesti pentru bucuria sufletului tau. De asemenea, Muntii Bucegi, retreaturile din Muntii Apuseni (precum cele din zona Pestera), campingurile din Muntii Gutai si Muntii Bihorului, Masivul Ceahlau, Cheile Bicazului sau Cheile Sohodolului.

     Zonele din apropierea unor lacuri precum Sfanta Ana sau Lacul Balea ori din preajma Parcului National Retezat, precum si in Maramures sunt toate locuri in care merita sa ramai peste noapte.
     Cand alegi sa mergi cu cortul, asigura-te ca este potrivit numarului de persoane si perfect dotat conditiilor in care vei campa.

6. CALATORUL DE WEEKEND

 

„E vineri!” este semnalul ca urci in tren sau in masina cu familia, cu partenerul ori cu gasca de prieteni si porniti spre munte.

 

Pe munte in weekend - eolicats.ro

 

  Este ocazia ta sa te relaxezi, dupa o saptamana plina la birou, si de a petrece timp de calitate cu cei dragi, inclusiv de a-ti scoate la plimbare amicii patrupezi. in loc de sala, o urcare pe munte stii ca te mentine si sanatos, si frumos.
     Ascultand muzica preferata in balansul linistitor al hamacului, citind o carte buna in linistea padurii sau savurand un picnic gustos intr-o poienita, peisajele surprinse din telecabina, popasurile in zonele din care descoperi orasul asa cum nu l-ai mai vazut, un antrenament la parcurile de aventura sunt doar cateva dintre lucrurile de bifat in vizita ta la munte.

 

TRASEE RELAXANTE PENTRU WEEKEND:

 

     Daca esti alpinist incepator sau pur si simplu vrei sa te relaxezi printr-o drumetie lejera, iti recomandam sa pornesti spre Canionul sapte Scari, unde te poti bucura si de cei peste 2 km de tiroliana si trasee gandite atat pentru copii, cat si pentru adulti.

     Daca vrei sa ramai peste noapte intr-un loc in care stelele lumineaza tot cerul, iar ziua ai parte de un peisaj care iti taie rasuflarea, te indrumam spre Cabana Malaiesti, cu urcare dinspre Rasnov.

     Trasee usoare ofera si zona Carpatilor Orientali (de exemplu, Muntii Ceahlau sau Rarau), urcarile din Sinaia, cum e cazul traseului care leaga Castelul Peles de Poiana Stanii, sau din Gura Diham spre cabana cu acelasi nume ori spre Poiana Izvoarelor.

     Mai poti urca spre Varful Ciucas de la Cabana Ciucas, spre Cabana Dochia de la Izvorul Muntelui, spre Cabana Suru din Sebesu de Sus. Tot cu grad redus de dificultate sunt traseele de pe Valea Cernei, din Azuga, spre Prapastiile Zarnestilor, din Poiana Brasov sau, chiar in centrul Brasovului, Varful Tampa si Pietrele lui Solomon.

     Oricare ar fi tipologia cu care rezonezi si oricare ar fi motivul pentru care alegi sa urci, muntele are un mod aparte de a ne uni prin obiective comune. Toti ne dorim, in sinea noastra, sa ajungem in varf sau cel putin undeva mai sus, la un nou nivel. Si nu doar varful conteaza, cat bucuria calatoriei.

     Peisajele deosebite, conexiunea cu natura, oportunitatea de a ne opri sa observam frumusetea care ne inconjoara sunt darurile prin care muntele ne inspira si ne aminteste sa fim mai prezenti, sa revenim cu atentia aici si acum.

     Totusi, pentru ca nu te putem trimite la drum nepregatit, incheiem cu cateva reguli de aur pentru drumetii placute, in siguranta.

 

9 REGULI DE AUR PENTRU O DRUMETIE REUSITA

 

• Poarta echipament corespunzator sezonului si gradului de dificultate al traseului pe care urmeaza sa il parcurgi;
• Informeaza-te privind traseul (dificultate, durata etc.) – o harta iti poate fi de folos, mai ales cand urci pentru prima data in zona respectiva;
• Ramai pe traseul marcat si nu deteriora marcajele;
• Informeaza-te privind conditiile meteorologice si fii pregatit pentru orice surprize;
• Mai ales in cazul traseelor dificile sau daca esti incepator, mergi insotit; daca esti cunoscator si vei fi insotit, asigura-te ca partenerii de urcare au pregatirea fizica si psihica necesara parcurgerii intregului traseu, dus-intors, si au echipamentele potrivite cu ei;
• Mentine-te hidratat si ia cu tine alimente pentru mici gustari (sandvisuri, fructe, dulciuri sau batoane energizante);
• Pe langa apa si hrana, adauga in rucsac o trusa medicala simpla, o lanterna, haine impermeabile si haine pentru a te imbraca in straturi astfel incat sa te adaptezi conditiilor de urcare/coborare, crema de protectie solara cu factor de cel putin 30 FPS, busola; mentine-ti, insa, rucsacul usor pentru a nu-ti ingreuna parcurgerea traseului;
• Respecta natura si locuitorii ei, inclusiv plantele protejate (nu rupe flori doar ca sa impresionezi cu un buchet rar);
• Pastreaza curatenia. Coboara la baza muntelui toate deseurile care nu sunt biodegradabile.

 

     La final, lasa-ne un comentariu pe Facebook si spune-ne ce tipologie ai „nimerit” intuitiv, ce iubesti la munte sau ce trasee ne recomanzi, iar, daca ti-a placut articolul, da bucuria mai departe printr-un share.

 

Drumetii faine si sa ne revedem cu bine pe muntii frumosi ai Romaniei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *