Home Cursuri de lucru la inaltime
Supereroii inaltimilor sunt la orice pas. Trebuie doar sa ridici privirea pentru a-i observa in timpul misiunii, spre exemplu, cand monteaza structuri metalice, cand repara acoperisuri sau curata diverse fatade. In toate aceste situatii, lucrul se desfasoara la inaltimi ce par ametitoare, dar obisnuite pentru cei suspendati pe cladiri.
Desi lucrul la inaltime pare o adevarata scena de actiune, acesta nu se rezuma la privelistea spectaculoasa de care ai parte si nici la adrenalina simtita atunci cand te aflii la cativa zeci de metri deaspura solului, ci, mai degraba, se rezuma la riscurile care pot aparea in orice moment de neatentie sau neglijenta.
Atata timp cat ne asiguram casa, viata, masina, de ce sa nu ne asiguram si integritatea? Este o decizie care ne include pe toti, dar mai ales pe cei a caror munca se desfasoara zilnic in preajma pericolului.
Sa lucrezi la inaltime presupune sa tii cont de anumite reguli, astfel incat, sa poti evita pe cat posibil producerea unor accidente grave sau chiar mortale.
Aceste reguli nu fac trimitere doar la purtarea echipamentului de protectie, ci inglobeaza mai multe aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere, atunci cand urmeaza sa desfasori o activitate la inaltime.
Fie ca lucrezi la 50 m inaltime sau 10 m, pericolul de cadere este prezent in egala masura. Bineinteles, daca ne raportam la prima situatie, in urma unei accidentari sansele supravietuirii sunt extrem de mici, insa si caderile de la inaltimi mai mici de 2 metri pot avea urmari destul de grave, lucru care de cele mai multe ori, se si intampla.
De ce? Pentru ca majoritatea lucratorilor desconsidera inaltimea si pericolele sale.
Asa ca, fii prudent si incearca sa anticipezi ce s-ar putea intampla in cazul unei caderi. Sa lucrezi la inaltime nu este o joaca, ci o responsabilitate.
Inainte de inceperea lucrului la inaltime, verifica in detaliu echipamentul de protectie si sistemele anticadere.
Iti poate salva viata!
Desi evitam sa facem acest lucru din pricina increderii in rezistenta echipamentului, acesta fiind testat si omologat, ei bine, in multe cazuri, rezultatele sunt nefericite. De aceea, inspectarea inaintea utilizarii sale este nu doar esentiala, ci si obligatorie din punct de vedere legal.
In plus, asigura-te ca echipamentul tau este inspectat de o firma autorizata in ultimele 12 luni.
Totodata, pe langa verificarea echipamentului, este extrem de importanta si purtarea CORECTA a acestuia, deoarece mai multe accidente se produc din cauza folosirii INCORECTE a echipamentului, decat a nefolosirii.
Alegerea echipamentului corespunzator, care sa te protejeze impotriva caderii de la inaltime, este extrem de importanta, mai ales cand ne raportam la mediul de lucru si riscurile asociate cu acesta.
Inainte de inceperea lucrului la inaltime este esential sa te ancorezi de structuri cat mai solide, care sa sustina o sarcina agreata in normative astfel incat, sa poti evita eventualele pericole care pot aparea.
NU te ancora de balustrade, conducte sau cabluri electrice!
RETINE! Dacă structura nu permite conectarea cârligului, se vor folosi bucle de ancorare textile sau metalice.
– Suspendat: atunci cand accesul are loc prin intermediul corzilor; tehnica cunoscuta sub denumirea de acces in coarda/alpinism utilitar.
– Cu suprafata de sprijin: atunci cand ne folosim de propriul sistem locomotor (maini si/sau picioare) pentru a ne mentine la inaltime.
Potrivit standardelor, in ambele situatii este obligatoriu sa folosim 1 sistem secundar de protectie impotriva caderii, in afara de sistemul principal.
Evident ca in cazul 2, sistemul principal il reprezinta sistemul nostru locomotor.
In situatia in care lucrezi la inaltime suspendat si doresti sa iti eliberezi mainile, ai nevoie de un dispozitiv de coborare/pozitionare reglabila, care sa iti permita eliberarea mainilor si o pozitie relativ comoda de lucru, iar, pe langa acesta și sistemul secundar.
In schimb, in situatia in care lucrezi pe un stalp, o scara sau orice alt loc ce necesita folosirea mainilor pentru asigurarea stabilitatii, atunci va fi necesar sa ai cu tine atat coarda de pozitionare cat si un mijloc de legatura cu amortizor, in afara sistemului locomotor.
Legea recomanda ca atunci cand este posibil, sa evitam urcarea la inaltime. Utilizarea macaralelor ar putea fi o alternativa pentru coborarea la sol a instalatiilor care au nevoie de interventie. In cazul in care nu este posibil, se vor instala sisteme de protectie colectiva (balustrada, plasa de protectie, etc.). Acestea sunt mai sigure pentru ca nu necesita utilizarea unui echipament individual, eliminand astfel riscul erorii umane.
Evident, daca sistemele de protectie colectiva nu se pot instala/utiliza in siguranta, sunt acceptate si sistemele individuale (linia vietii, puncte de ancorare). Slabiciunea acestora nu se limiteaza doar la posibila eroare umana in timpul folosirii, ci si la faptul ca utilizatorii necesita instruire specifica, aviz medical si o stare fizica corespunzatoare.
Ca ultima alternativa, se pot folosi gardulete de avertizare/limitarea accesului, cu mentiunea ca accesul dincolo de ele este strict interzis.
Daca pana acum am discutat despre modalitatile de lucru in siguranta la inaltime, haideti sa detaliem si cativa pasi, cu privire la diminuarea riscului de cadere de la inaltime, pe care tehnicienii din domeniu pun un accent deosebit.
In procedura de lucru ce trebuie intocmita, inainte de inceperea activitatii, vor fi mentionate toate elementele necesare desfasurarii lucrarii in siguranta, inclusiv: persoanele care executa, conditiile generale de lucru, tehnica de asigurare, eventuale opriri/lacatuiri ale utilajelor in zona, etc.
De asemenea, procedura va contine un plan complet de salvare de la inaltime pentru eventualitatea in care o persoana cade si ramane suspendata.
Activitatile desfasurate la inaltime vor fi permanent monitorizate, lucrul de unul singur fiind interzis.
Din momentul in care vom parcurge acesti pasi, vom fi cu mult mai aproape de obiectivul general – 0 accidente. Tot ce ne va ramane de facut va fi sa respectam regulile de utilizare corecta a echipamentelor de protectie pentru lucru la inaltime si de intretinere a lor.