Home Cursuri de salvari de la inaltime
Invata sa devii un salvator!
Bineinteles, pe lânga cele doua aspecte, extrem de importante, trebuie avut in vedere si un plan de salvare de la inaltime bine pus la punct, deoarece caderile in gol pot surveni in orice moment, chiar si atunci când sunt luate toate masurile de precautie. Totusi, astfel de incidente nu au urmari daca persoana ramasa suspendata la inaltime poate fi adusa la sol in conditii de siguranta.
Ce este important de stiut?
Planul de salvare trebuie sa fie realizat inainte de inceperea lucrului la inaltime. De asemenea, in echipa de lucru trebuie sa fie desemnata o persoana cu rol de salvator, care sa cunoasca detaliile lucrarii si care sa fie disponibila pe tot parcursul desfasurarii acesteia.
Tot in plan, va fi mentionat modul de acces in zona in care se lucreaza, atât pentru lucratori, cât si pentru salvator.
Nu este indicat ca intr-o unitate sa existe doar un singur salvator si acesta sa lucreze la inaltime.
De ce? Motivul este simplu: in cazul caderii acestuia, nu are cine sa puna in aplicare planul de salvare.
Primul pas, consta in elaborarea planului de salvare. Acesta trebuie sa cuprinda toate detaliile necesare si să fie pus in aplicare doar de persoane bine instruite. Aceste detalii vor fi mentionate in Permisul de lucru (acolo unde este implementat un astfel de sistem de control al lucrarilor la inaltime).
Al doilea pas, presupune ca orice companie sa aiba un personal bine instruit, care sa poata realiza salvarea unei potentiale victime de la inaltime.
In momentul in care are loc instruirea personalului, este important sa se tina cont de abilitatile si disponibilitatea acestora. Mai precis, daca lucrul are loc in mai multe schimburi, atunci ar trebui sa fie disponibile cel putin doua persoane in fiecare schimb, deoarece se poate intampla ca fix persoana care este instruita sa ramana suspendata, iar, în acest caz, va interveni cel de-al doilea salvator.
Al treilea pas, are in vedere prezenta si folosirea echipamentelor necesare salvarii de la inaltime. Aceste echipamente constau in dispozitive de salvare de la inaltime si echipamente adecvate lucrului la inaltime.
Foarte important! In momentul alegerii numarului de dispozitive, se va tine cont de suprafata unitatii pe care se desfasoara activitatea.
De ce? Simplu: Daca suprafata unitatii depaseste 2-3 km2 se poate lua in calcul achizitionarea mai multor dispozitive, astfel incat, in cazul unei caderi de la inaltime, timpul de interventie al salvatorului sa fie redus pe cat posibil.
Ideal, ar fi ca salvatorul să asiste pe toată durata desfășurării lucrării respective, echipat corespunzător si cu acces rapid la dispozitivul de salvare. Chiar mai bine, dispozitivul de salvare ar trebui sa faca parte din dotarea standard a salvatorului, la fel cum stingatorul este obligatoriu prezent cand se lucreaza cu foc deschis.
Pasul final este dat de modalitatea de salvare. Mai precis, înainte de a începe acțiunea de salvare a victimei, salvatorul trebuie să se asigure, apoi, să monteze dispozitivul de salvare pe o structură rezistentă, de preferat, aceeași de care s-a ancorat și victima inițială, dacă se află în condiții optime.
In cele ce urmeaza, salvatorul trebuie sa foloseasca dispozitivul de evacuare, pentru a cobori in siguranta victima la sol de unde va fi preluata de catre colegi sau cadre medicale care cunosc procedurile ce trebuiesc aplicate unei victime ce a stat in suspensie.
O data urmati acesti 4 pasi, suntem convinsi ca am luat toate masurile necesare pentru reducerea pericolului creat de caderea si ramanerea in suspensie a unei persoane.