Image

Te-ai gandit vreodata sa te plimbi cu monociclul pe marginea unei prapastii de 100 metri adancime sau sa te agati de balustrada exterioara a unui feribot care traverseaza marea?

 

Cu siguranta ca unora le place sa testeze limitele, doar pentru a simti nivelul maxim de adrenalina, insa, acest comportament este doar un spectacol in care viata lor este pusa in pericol. Iar daca in timpul liber practicam, uneori, astfel de activitati, ar fi bine sa limitam adrenalina la acele momente; in timpul lucrului, in activitatea de zi cu zi, nu isi au locul. Pentru aceasta parte a vietii noastre ar fi bine sa acordam mai multa atentie sigurantei si sa nu sfidam pericolul.

De altfel, printre cauzele principale ale accidentelor de munca, se afla ignorarea pericolului, increderea exacerbata in fortele proprii si rutina. Motiv pentru care, o persoana echilibrata si constienta de pericole va purta echipamentul de protectie, cel mai bun partener cand vine vorba de activitati desfasurate in zona de risc.

Bineinteles, echipamentul nu trebuie purtat oricum; respectarea riguroasa a modului de utilizare este foarte important: mai multe accidente se petrec atunci cand un echipament de lucru la inaltime este folosit incorect decat atunci cand nu este purtat deloc!

 

Dintre toate regulile de utilizare ale echipamentelor de protectie impotriva caderii, in acest articol vom aborda una importanta: inspectia echipamentului.

 

Exista doua tipuri de inspectii obligatorii: cea inainte de utilizare si cea anuala (sau mai frecventa, in functie de utilizare).

In primul caz, echipamentul de protectie impotriva caderii trebuie trecut printr-o inspectie de catre persoana care il utilizeaza, inainte de fiecare echipare. Ce trebuie urmarit? Simplu: orice deteriorare, orice cusatura desfacuta, taietura, arsura, atac chimic sau de orice alta natura, care pot afecta rezistenta acestuia.

 

De asemenea, trebuie verificata functionarea corecta a carabinelor, carligelor, cataramelor si a oricaror ansamble si angrenaje ale echipamentului de lucru la inaltime. Ce are de făcut daca identifica o neregula? La fel de simplu: scoate echipamentul din uz si raporteaza la seful direct sau la responsabilul cu siguranta in munca.

Al doilea tip de inspectie este inspectia periodica.

Acest tip de inspectie este efectuat de o persoana calificata si autorizata (competenta, cum spune legislatia). De cine autorizata? De catre producatorul de echipamente, conform EN 365.

 

Si ce este important de stiut si retinut, este ca inspectia trebuie sa fie efectuata, conform aceluiasi EN 365, in fiecare an sau de fiecare data cand exista dubii cu privire la integritatea echipamentului de protectie, inclusiv in urma unei caderi de la inaltime in care a fost implicat echipamentul.

De asemenea, inspectia se face mai frecvent daca echipamentul este utilizat in zone in care sunt prezente substante chimice, temperaturi mari sau orice alte potentiale pericole.

In acest din urma caz, producatorul, reprezentantul acestuia sau un specialist in lucrul la inaltime va recomanda frecventa cu care se va efectua inspectia periodica a echipamentului.

 

Mai mult ca sigur va intrebati…bine, dar de ce este atat de importanta aceasta verificare? Raspunsul este simplu: cea mai mica deteriorare poate face ca echipamentul sa cedeze in momentul in care este supus unei suprasarcini, generata de o cadere.

VIATA ARE PRIORITATE! 

Cu alte cuvinte, indiferent de locul, momentul sau cauza lucrarii, nu trebuie sa te implici pana nu te asiguri ca echipamentul tau este omologat si testat conform standardului EN365, adica de o persoana competenta care sa inspecteze corect echipamentul de protectie.

 

Hmm…cum ti se pare? Cred ca acum te gandesti de 2 ori la protectia ta si a personalului tau, asa-i?

TINE MINTE!

Siguranta si sanatatea angajatilor este responsabilitatea angajatorului, iar acesta trebuie sa previna din timp situatiile/accidentele neplacute; inspecția echipamentelor de protecție fiind una dintre măsurile esențiale pentru a asigura conformitatea cu regulile de protecție a muncii.

 

Altfel spus, echipamentul personal de protectie este cel mai bun partener cand esti la inaltime insa trebuie sa ii acorzi si atentia ta, ca utilizator.

 

Iar daca ai inspectat de fiecare data echipamentul inainte de utilizare, nu trebuie sa te ingrijorezi cu privire la inspectarea periodica a acestora: suntem aici sa te sustinem. Ne ocupam de verificarea lor simplu si rapid – la sediul tau sau in laboratorul Eolicats.

La alegerea ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *