Sistemele de linia vietii care ofera siguranta lucrului la inaltime sunt vitale pentru cei care au biroul sub cerul liber, la înălțimi amețitoare.
Supereroii înălțimilor sunt peste tot: trebuie doar să ridici ochii din telefonul mobil când mergi pe stradă sau să te uiți pe fereastra biroului tău de la etajul 19.
Misiunile lor sunt diverse: repară case și acoperișuri, schimbă panouri publicitare, montează uriașe structuri metalice, curăță ferestrele zgârie-norilor și multe-multe altele.
Îi admirăm în tăcere sau ni s1qe strânge inima când ne uităm la ei. Un singur pas greșit, o clipă de neatenție și visul de a cuceri înălțimile se poate frânge.
Și nu puțini sunt cei care au plătit cu viața graba, neatenția sau aroganța de a crede că sunt deasupra regulilor. O statistică neagră, publicată de Inspecția Muncii, arată că în 2017 s-au înregistrat 4804 accidente de muncă. 172 au fost mortale.
Inspectorii ITM atrag permanent atenția că instruirea angajaților nu e opțională. Lecțiile fictive și semnarea unor instructaje „ca primarul” se decontează scump: și de angajați, și de angajatorii lor.
Echipamentul de protecție nu e un corset de care să vrei să scapi când nu se uită nimeni.
„Trișatul și încălcarea regulilor duc inevitabil la accidentări grave, incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau chiar deces.”, atrage atenția Daniel Militaru, Division Director în cadrul Eolica Technical Support, specialist cu ani de experiență în spate în instruirea alpiniștilor utilitari.
Normele de securitate în lucrul la înălțime sunt, dacă vreți, o Biblie a alpiniștilor utilitari.
Și, pentru că o simplă cruce în cerul gurii nu ajută prea mult, cunoașterea și aplicarea acestora este esențială.
6 pași pentru sănătate și securitate în lucrul la înălțime fac cu răbdare și pași mici. Iată etapele de parcurs pentru securitate în lucrul la înălțime:
– Auditul locului de muncă este o procedură absolut necesară înaintea începerii oricărei lucrări. Dar ce este de fapt auditul și la ce folosește? În termeni simpli, persoane calificate studiază datele lucrării, riscurile care pot apărea în derularea acestora, evaluează condițiile și mediul de lucru, iar la final vin cu cele mai bune soluții și recomandări, astfel încât activitatea să se desfășoare în siguranță. De cele mai multe ori, auditul este un serviciu gratuit oferit beneficiarului, iar la solicitarea expresă a acestuia poate cuprinde prețul echipamentelor și serviciilor specificate în raportul de audit.
– Încadrarea, repartizarea și instruirea personalului calificat este o altă etapă importantă în desfășurarea lucrului la înălțime. Pentru că este un mediu de lucru cu risc crescut de accidentări, personalul va fi atent evaluat la controlul medical, atât la încadrarea în muncă, cât și pe parcursul activității. Nu vor lucra la înălțime decât persoane cu vârsta de peste 18 ani, care nu suferă de boli psihice, cardiace, endocrine sau diabet și care nu au tulburări auditive, de vedere sau de echilibru. Acestea vor fi permanent instruite cu privire la respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă și la folosirea corectă a echipamentelor de protecție.
– Achiziționarea echipamentelor de protecție se va face treptat, în funcție de evoluția lucrărilor, de recomandările din raportul de audit și de bugetul alocat, însă desfășurarea lucrărilor se poate face doar dacă locul de muncă a fost organizat și dotat tehnic, astfel încât să se evite producerea accidentelor de muncă.
– Instalarea sistemelor de protecțiepresupune alegerea și montarea platformelor, hamurilor, chingilor, corzilor, sistemelor de oprire în caz de alunecare și a altor accesorii, în funcție de fiecare lucrare. Atât tehnicienii, cât și cei care răspund de siguranța lor vor verifica cu atenție starea echipamentelor de protecție, înainte de începerea propriu-zisă a lucrului.
– Elaborarea procedurii de lucru la înălțime și salvareeste o etapă complexă și presupune colaborare în echipă, în primul rând pentru identificarea și evitarea potențialelor riscuri, iar în cazul unui accident, pentru salvarea victimei.
Lucrul la înălțime se va desfășura întotdeauna sub supraveghere, iar locurile de muncă și căile de acces către acestea vor fi semnalizate corespunzător atât ziua, cât și noaptea, și vor fi protejate împotriva căderii sau desprinderii unor obiecte care ar putea pune în pericol viața alpiniștilor. De asemenea, se vor lua în calcul condițiile meteorologice și cele de mediu (vânt puternic, ploaie, ninsoare, iluminat slab, surse de gaze și electricitate etc.), capacitatea platformelor de a susține personalul și echipamentul tehnic, dar și eventualele obstrucționări provocate de deșeuri, materiale sau alte obiecte din apropiere.
Procedura de salvare se va iniția de îndată ce se va constata accidentarea lucrătorilor, în funcție de gravitatea situației și cu respectarea tuturor măsurilor pentru minimizarea traumei suspensiei.
– Stabilirea programului de inspecție periodică a echipamentelor se va face de către cei responsabili cu menținerea securității și sănătății muncii. Verificarea periodică a echipamentelor este extrem de importantă, căci echipamentul vechi, deteriorat, nestandardizat, neomologat și netestat dinamic poate duce la producerea de accidente grave.
“Odată parcurși acești pași, putem fi convinși că suntem mult mai aproape de obiectivul general – zero accidente”, spune Daniel Militaru, care coordonează cu succes echipele de alpiniști utilitari din cadrul companiei EolicaTS.
Leave a Reply