Image

Cursuri de salvari din spatii inchise

Asemenea lucrului la inaltime, lucrul intr-un spatiu inchis aduce cu sine numeroase provocari si riscuri potentiale.

De aceea, inainte de a se efectua o lucrare intr-un astfel de spatiu, trebuie sa avem in vedere 3 elemente esentiale: pregatirea lucratorilor, diminuarea eventualelor pericole și prezenta unui plan de salvare.

Pana sa ajungem la principalele cauze pentru care au loc accidentele in spatiile inchise, ce solutii pot fi luate pentru diminuarea lor, ce echipamente trebuie sa folosim si cum trebuie sa actionam pentru salvarea unei potentiale victime, haideti sa definim ce inseamna mai exact un spatiu inchis.

 

Cand spunem spatiu inchis/izolat, ne referim la acele incaperi in care aerul respirat poate avea un potential daunator asupra sanatatii, care nu sunt destinate desfasurarii unor activitati permanente si in care accesul catre interior/exterior nu se realizeaza foarte usor. Desigur, exista si exceptii de spatii inchise in care se poate lucra permanent; cel mai cunoscut exemplu fiind mina.       

Exemple de spatii inchise:

lifturi

santuri/alte sapaturi

fantani

silozuri/rezervoare

buncare

tuneluri si canale

cuptoare

Riscuri asociate spatiilor inchise

Adesea, ne intrebam care sunt cauzele cel mai frecvent intalnite pentru care au loc accidente in spatiile inchise.

Ei bine, mai jos, vei regasi o lista cu acestea, alaturi de o scurta explicatie.

 

Acest factor se numara printre cei mai frecventi intalniti cand vine vorba de spatii inchise, fiind, totodata si cel mai nociv. Acesta isi face simtita prezenta in momentul in care zona nu este circulata de aer proaspat, fapt ce conduce la acumularea de gaze care afecteaza starea de sanatate a lucratorilor, putand duce la traume grave si chiar la deces.

Atunci cand silozurile sunt curatate, se pot produce surpari ce pot duce la urmari grave sau deces.

Atunci cand intrarea in spatiu inchis nu este precedata de o lacatuire corespunzatoare a surselor de energie, pot avea loc accidente grave si mortale.

In mediile de lucru inchise se pot regasi diferite substante toxice care pot afecta sanatatea lucratorilor si pot conduce chiar la intoxicare.

Acesta este un factor care poate perturba performanta lucrului, deoarece la temperaturi ridicate sau scazute, activitatea lucratorilor este automat afectata.

Genereaza fum care trebuie evacuat.

In momentul efectuarii lucrului in spatiul inchis.

Solutii optime pentru diminuarea riscurilor asociate spatiilor inchise

Ei bine, toate aceste cauze enumerate anterior care conduc la producerea accidentelor in spatii izolate, pot fi diminuate sau, chiar evitate, daca sunt gasite solutii adecvate de protectie, precum:

Ce echipament trebuie sa folosim in spatiile inchise?

Personalul care va lucra in spatiile inchise trebuie sa foloseasca toate echipamentele adecvate lucrului intr-un astfel de loc: casca de protectie, centura complexa, dispozitiv de salvare, detector gaze, sistem corespunzator de iluminare si, in functie de pericolele potentiale ale zonei respective, echipamente specifice.

Salvarea unei victime dintr-un spatiu inchis

Este esential ca persoana desemnata ca salvator sa fie continuu prezenta la gura de evacuare atunci cand se desfasoara lucrari intr-un spatiu inchis, astfel incat, in cazul unui incident, persoana ranita sa fie evacuata intr-un timp cat mai scurt.

De retinut!

In momentul in care persoana care lucreaza intr-un spatiu inchis este ranita, salvatorul va pune mai intai in functiune dispozitivul de evacuare pentru a scoate potentiala victima, dupa care, va suna la 112.

 

De ce? Daca salvatorul va suna inainte la 112 iar apoi va incepe procedura de evacuare a victimei, in timpul convorbirii telefonice se va pierde timp pretios, timp, in care starea persoanei ranite se poate agrava.

Dupa ce persoana este adusa la suprafata, in cazul in care este instruit, salvatorul trebuie sa ii acorde primul ajutor pana la sosirea serviciilor medicale.