Mai mult ca sigur cu totii am auzit termenul „audit” folosit in diverse contexte, insa, in contextul lucrului la inaltime, auditul are o conotatie diferita. Acesta se refera la evaluarea locurilor unde se desfasoara sau urmeaza sa fie desfasurate lucrari, din punct de vedere al sigurantei lucratorilor. Evident, evaluarea va avea in vedere existenta unor potentiale pericole si nivelul lor de risc, masurile ce se cuvin a fi luate, competenta personalului si existenta unor proceduri de lucru adecvate. Nu in ultimul rand, existenta unui plan de salvare a persoanelor ramase suspendate la inaltime, a mijloacelor de executie a evacuarii si a instrurii personalului in acest sens.
De cele mai multe ori, auditul este asociat cu o inspectie de conformitate, insa, este cu totul diferit de aceasta. Auditul este mult mai profund. El nu cuprinde doar verificarea sistemelor de protectie impotriva caderii sau a imprejurarii in care integritatea acestora poate fi compromisa.
Obiectivul principal al unui audit este sa asigure ca munca se va desfasura in conditii de siguranta iar viata lucratorilor/angajatilor nu va fi pusa in pericol. Asadar, pentru a putea indeplini acest obiectiv, este necesar să parcurgem urmatorii pasi:
1. vizitarea locurilor in care se lucreaza la inaltime;
2. discutii cu persoanele care lucreaza si cu supervizorii acestora;
3. analizarea procedurilor de lucru si a echipamentelor folosite in prezent, dar si verificarea documentelor privitoare la instruirea personalului.
Si probabil va intrebati: Cine se ocupa de elaborarea raportului de audit? Ei bine, acesta poate fi realizat fie de persoana responsabila cu protectia muncii, daca auditul este intern, fie de auditorul extern (un specialist pe partea de lucru la inaltime), daca beneficiarul opteaza pentru aceasta varianta. In cazul in care auditul este intern, este recomandat, totusi, suportul unui specialist in domeniu.

Componenta auditului
În timpul auditului, tehnicianul calificat in siguranta lucrului la inaltime va inspecta cladirea/locul de munca, pentru a identifica zonele cu un potential risc de cadere/accidentare.
RETINE! Raportul de audit trebuie sa reflecte toate aspectele care necesita imbunatatiri.
Drept exemplu:
1. mentiuni legate de existenta si conformitatea sistemelor de siguranta pentru lucrul la inaltime;
2. mentiuni referitoare la amplasarea ne/corespunzatoare a componentelor cladirii respective (luminatoare, aere conditionate, paratrasnete, antene, panouri solare, trape de fum, sisteme pluviale, etc.);
3. mentiuni referitoare la prezenta sau absenta instructiunilor de acces catre cladiri, precum si a semnelor de avertizare inainte si dupa urcarea pe acoperisul acestora;
4. poze cu locul/locurile care prezinta riscuri de cadere de la inaltime sau de accidentare a lucratorilor;
5. solutii si recomandari cu privire la diminuarea/eliminarea pericolelor identificate.
Bineinteles, pentru fiecare cladire aspectele difera in functie de procesul de lucru (complexitate lucrari, durata, pozitii de lucru, etc), numar de executanti si nivelul de calificare al acestora, nivelul de instruire al personalului și procedurile actuale, capacitatea de interventie in caz de urgenta, etc. Ulterior, pe baza evaluarilor, auditorul va oferi solutiile tehnice potrivite, cum ar fi instalarea sistemelor de siguranta, dotarea cu echipamente adecvate, efectuarea instruirilor de catre un personal autorizat, etc.
Important de stiut!
Pentru evaluarea cladirii/locului de munca se poate apela la suportul unui auditor, insa, partea de implementare a solutiilor adecvate ii revine exclusiv beneficiarului.
Și totuși, daca proiectul pe care trebuie sa il implementezi ti se pare prea costisitor atunci nu te grabi si analizeaza situatia. Mereu exista solutii. Spre exemplu, poti opta ca planul de implementare sa fie treptat, pe mai multe trimestre sau chiar pe mai multi ani, in functie de resursele necesare (oameni, timp, bani, etc.).